Koninklijke Horeca Nederland (KHN) doet een dringende oproep aan de politiek om de voorgenomen btw-verhoging op logies van 9% naar 21% terug te draaien. Uit nieuw onderzoek – in opdracht van het ministerie van Financiën – blijkt dat tot 30% van de hotelgasten wegblijft. Bovendien is de exacte opbrengst voor de schatkist een stuk lager dan waar het kabinet rekening mee houdt.
Het nieuwste rapport Uitkomsten impactanalyse btw op logies werd in opdracht van het ministerie van Financiën opgesteld door onderzoeksbureau Significant*. Dit rapport laat zien dat de btw-verhoging tot een forse vraag- en omzetdaling leidt in de logiessector, met name voor ondernemers in prijsgevoelige segmenten en in de grensregio’s.
Het rapport bevestigt de uitkomsten van onderzoek van CELTH en Decisio, dat KHN eerder dit jaar liet uitvoeren. In het basisscenario wordt een gemiddelde omzetdaling bij overnachtingen van 8,5% verwacht als gevolg van de btw-verhoging. Uit het keuze-experiment blijkt dat logiesaanbieders tot 30% van hun gasten verliezen, doordat toeristen uitwijken naar buitenlandse hotels. Een effect dat nog groter is voor budgethotels in grensregio’s. Dat is een directe bedreiging voor de toekomst van duizenden horecaondernemers.
KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Duizenden ondernemers dreigen hierdoor gasten én omzet te verliezen. Minder gasten betekent minder inkomsten, minder banen en minder ruimte om te investeren in hun bedrijf én hun mensen.”
Het Significant-rapport doet geen uitspraak over de exacte opbrengst voor de schatkist. Uit het onderzoek van Celth en Decisio blijkt dat de btw-maatregel bij hotels slechts 250 miljoen aan extra belastingen oplevert, terwijl het Nederlandse bedrijfsleven 400 miljoen omzet misloopt. Volgens Celth en Decisio gaat de btw-maatregel bovendien 1500 fte aan banen kosten.
Minder omzet en een lagere winstmarge betekent dat horecaondernemers bovendien worden geraakt in hun vermogen om te investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Vooral kleinere aanbieders van logies die minder schaalvoordelen hebben, komen onnodig en overmatig onder druk te staan.
“Wij roepen de politiek op om de btw-verhoging terug te draaien en te kiezen voor beleid dat perspectief biedt, zodat iedereen kan blijven genieten van gastvrijheid, toerisme en de levendige steden en dorpskernen, die Nederland zo mooi maken”, aldus Marijke Vuik.
* Uitkomsten impactanalyse btw op logies | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Neem dan rechtstreeks contact op met Koninklijke Horeca Nederland.