hotelvak.eu
nl
Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
De kracht van de bezoekerseconomie

De kracht van de bezoekerseconomie

Bij toeristen wordt snel gedacht aan te veel drukte, lange rijen voor hotspots en afbreuk aan wat een regio mooi maakt. Onterecht, want bij bezoekers die de regio waarderen, ligt ook het antwoord om de lokale economie te laten groeien. Van een hotelovernachting tot duurzame en maatschappelijke initiatieven, waarvan inwoners, ondernemers, buurten, dorpen en steden profiteren.

Het begint misschien met een hotelovernachting en een hapje en drankje op het terras, maar de impact van bezoekers is veel groter. Denk aan werkgelegenheid voor de inwoners, de ruimte die het oplevert om te verduurzamen en de directe uitwerking op een buurt, stad of regio. Veel bezoekers waarderen de omgeving en gaan daar met respect mee om. En dát is precies de bezoeker die van grote waarde is. 

Met deze toerist op bezoek geef je als hoteleigenaar een impuls aan de omgeving. De lokale horeca is blij met de klandizie, de winkeleigenaar in het dorp verkoopt met liefde een mooi product en natuurbeheer krijgt meer budget voor het in waarde laten van natuurgebieden. Win, win, win. Maar hoe zorg je als hotelier dat deze economie nog meer aantrekt? Door zo’n netwerk elke keer een stukje steviger neer te zetten, want dat valt op bij inwoners, gemeente én in de lokale politiek.

Hotelkamer regionaal kopie
Steeds meer gasten waarderen een duurzaam ingerichte omgeving..

Kruisbestuiving door samenwerking

Een mooi voorbeeld hiervan is de Green Hotel Club in Amsterdam, die samenwerking tussen hotels op het gebied van duurzaamheid stimuleert. Het streven is dat hotels zichzelf kunnen onderhouden zonder uitputting van bronnen, het milieu te vervuilen of het ecosysteem aan te tasten. Elk aangesloten hotel heeft een eigen duurzame ambitie, die perfect aansluit bij het bundelen van de krachten. 

Voor dit soort mooie initiatieven geldt: hoe meer hotels en ondernemers zich aansluiten, hoe sterker je staat. Programmamanager Femke Moonen-Posthuma omschrijft het zelf het mooist: “Ik heb het geluk om te werken met een groep gemotiveerde koplopers binnen de hotelbranche die duurzaamheid echt serieus nemen. Tijdens onze kwartaalmeetings vind ik het inspirerend om te horen wat er speelt, welke uitdagingen er zijn, maar vooral welke successen al behaald zijn. Je ziet de kruisbestuiving tussen de hotels ontstaan, en dat is prachtig om te zien.” 

Duurzame en maatschappelijke initiatieven

De toeristische sector is momenteel een van de koplopers op het gebied van verduurzaming; van circulaire hotels tot bewust inkopen en van duurzame ontbijtbuffetten tot aan afval verwerken. Het is een aaneenschakeling van slimme initiatieven, die ervoor zorgen dat een stad of regio goed op de kaart komt te staan. Als je nu denkt ‘dat is in de hoofdstad misschien makkelijk, maar hoe maak ik deze impact in de regio?’, dan is InstockMarket een mooi voorbeeld mét landelijke dekking. Door in te kopen bij een duurzame groothandel heb je direct impact op de CO2-uitstoot én kun je gasten de beste kwaliteit bieden. InstockMarket redt producten die anders worden verspild en als hotelier help je daaraan direct mee. In april 2025 stond de teller van de groothandel op 3.801.355 miljoen kilo gered voedsel. Zou je dat in aardappelen of suiker moeten uitdrukken, dan zijn meerdere regio’s te klein.

Vegetarische maaltijd kopie
Ga je verspilling tegen, dan zie je dat op de korte termijn op de balans en creëer je een gunstig langetermijneffect.

Ook op het maatschappelijke vlak ontwikkelt de toeristische sector veel waardevolle initiatieven. Met een project als Room for Change bijvoorbeeld kunnen hoteliers daklozen tijdelijk onderdak bieden. Door de geborgenheid van een hotelkamer in combinatie met begeleiding van maatschappelijke partners kunnen zij hun leven (her)opbouwen en uiteindelijk doorstromen naar duurzame huisvesting. Daarnaast zijn veel hotels dé plek waar werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten.

Gast van de toekomst 

Wil jij als hotelier nog meer waarde creëren voor je onderneming én omgeving? Kijk dan eerst naar initiatieven die al mooie resultaten behalen. Verzamel de collega’s in de regio en sluit je bijvoorbeeld aan bij de Food Waste Challenge, waarmee je actief aan de gang gaat met het voorkomen én meten van voedselverspilling. Dat is groen doen voor je omgeving en gasten en heeft een positieve impact op je portemonnee. Want het resultaat onderaan de streep is voor jou als ondernemer natuurlijk minstens zo belangrijk; ga je verspilling tegen, dan zie je dat op de korte termijn op de balans en creëer je een gunstig langetermijneffect. Bovendien trekken duurzame initiatieven bezoekers die bewust omgaan met de wereld en dáárvan komen er steeds meer. Deze bezoekers waarderen producten van eigen grond, kopen bij lokale ondernemers en gaan respectvol om met de omgeving en de natuur. En dát is de gast van de toekomst waarvan de bezoekerseconomie en de omgeving de vruchten plukken.  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Koninklijke Horeca Nederland.

Horeca Nederland logo Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Horeca Nederland logo Telefoonnummer 0348489489 E-mailadres info@khn.nl Website khn.nl/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten