hotelvak.eu
nl
Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Hotels verduurzamen met energie uit voedselresten
De BioTransformer biovergister.

Hotels verduurzamen met energie uit voedselresten

Slimme biovergister zet voedselresten om in groene stroom

Bij veel hotels worden dagelijks bergen voedselresten weggegooid. Zonde, want met een biovergister kun je deze reststromen ook omzetten in groene energie die je direct kunt gebruiken. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Wist je dat je met één bananenschil 20 minuten kunt koken op gas? Bedenk je wat je dan wel niet zou kunnen doen met álle voedselresten die hotels dagelijks weggegooien. Dat is best wel wat: in de hele horeca-branche wordt jaarlijks 60 miljoen kilo voedsel-afval weggegooid. Zonde, vonden de oprichters van Circ Energy. 

Foto 5 kopieren
De biovergister zet voedselresten om in biowater.

Van reststroom naar energie

Co-founder René Schers: “De hotelbranche is al jaren hard aan het werk om verspilling te voorkomen. En daarmee zijn ze zeker op de goede weg. Toch zie je dat er – ondanks dat er steeds meer afval gescheiden wordt – veel reststromen overblijven. Denk maar aan al die buffetten die natuurlijk wel goed gevuld moeten zijn, maar niet altijd helemaal op gaan.” 

Maar wat als die reststromen juist weer omgezet kunnen worden in energie? Met die missie bouwt het bedrijf uit Houten biovergisters die iedere dag tussen de 50 en 600 kilo groente-, fruit- en etensresten (GFE) omzetten in gas, elektriciteit en warmte. Schers vertelt: “Want hoe mooi is het als je die afvalbak met voedselresten kunt omzetten in energie die je bij het hotel zelf weer kunt gebruiken? Zo zet je reststromen circulair in.”

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar in de huidige tijden waarin het elektriciteitsnetwerk steeds vaker overbelast raakt ook nog eens zakelijk heel verstandig. “Als je afhankelijk blijft van het net, dan weet je niet of je in de toekomst je aansluitingen nog uit kunt breiden. Of dat er genoeg warm water beschikbaar blijft bijvoorbeeld. Als je je eigen stroom opwekt, houd je dat zelf in de hand.” En de praktijk leert daarnaast dat wie bewust bezig is met afval scheiden, uiteindelijk ook minder afval produceert. Want hoe beter je scheidt, hoe meer reststromen je kunt gebruiken om om te zetten in energie. 

Foto 6 kopieren
Close-up van de biovergister.

Zo werkt een BioTransformer

Vergelijk een biovergister met een maag: je vult het met voedsel (voedselresten in dit geval), dat voedsel wordt gekauwd, verteerd en de energie wordt eruit opgenomen. Dat gebeurt ook in de BioTransformer van Circ. Alle GFE-resten worden gewogen en geanalyseerd om het gistingsproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Met AI berekent de vergister bijvoorbeeld hoe zuur het afval is, hoe dik en hoeveel water er nodig is om te vergisten. “Zo zorgt de machine zelf voor een maximale gasopbrengst”, legt Schers uit. 

De ‘tanden’ van de machine maken de resten vervolgens zo klein mogelijk, waarna de bacteriën in de ‘maag’ van de machine aan de slag gaan om het voedsel af te breken en te verteren. “Die bacteriën eten en scheten tegelijk. Zo produceren ze methaan. Dat filtert de machine vervolgens tot bruikbaar gas dat je kunt omzetten in bijvoorbeeld warm water of elektriciteit.”

Ideaal voor de hotelbranche

De biovergisters worden veel gebruikt in middelgrote en grote hotels, maar staan ook bij vakantieparken, voedselfabrikanten of zorg- en onderwijsinstellingen. “Want je moet wel wat afval hebben voor zo’n machine. Anders levert het te weinig op. Maar we zien dat bijna ieder hotel met een restaurant genoeg aanvoer heeft voor een opbrengst.” Veel hotels gebruiken de groene energie voor warm water voor hun verwarming, douches, zwembaden of wellness.  “Dus ook voor gasloze hotels kan een biovergister een aanwinst zijn: je kunt de opgewekte energie ook omzetten in warm water of elektriciteit.”

De biovergister levert daarnaast zogenaamd bio-water als output. “Dat kun je bijvoorbeeld gebruiken als plantenvoeding”, legt Schers uit. “In de toekomst wordt bio-water een duurzame vervanger van bijvoorbeeld kunstmest. Ideaal voor groenonderhoud bij hotels, dus.”

Groene keuzes Bij De Zeeuwse Stromen

Eén van de hotels die met veel plezier gebruikmaakt van de BioTransformers van Circ is Hotel De Zeeuwse Stromen. Het hotel maakt zoveel mogelijk groene keuzes. Niet zo gek, dus dat ze ook voor een biovergister kozen. Schers: “Het was één van de eerste hotels die koos voor onze biovergister. Echte pioniers, dus.” Al het GFE-afval dat overblijft van de restaurants bij Hotel De Zeeuwse Stromen wordt door de biovergister omgezet in duurzame energie. Het hotel gebruikt de groene energie uit de biovergister bijvoorbeeld om hotelkamers en ruimtes in het hotel duurzaam te verwarmen.  

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Circ Energy.

bedrijvenindex logo Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
bedrijvenindex logo Telefoonnummer +31851306889 E-mailadres info@circ.energy Website circ.energy/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten