Naast gastvrijheid en digitalisering is duurzaamheid één van de belangrijkste succesfactoren voor een toekomstbestendige hotelindustrie. Ook matrassenfabrikant Intertras uit Veendam speelt daar bewust op in. “Om ons eindproduct te maken, maken wij zoveel mogelijk gebruik van groene, duurzame producten”, zegt mede-eigenaar Herbert Bosma.
Al bijna een kwart eeuw levert Intertras via projectinrichters maatwerk matrassen en boxspringbedden aan zowel budget-, middenklasse- als tophotels. Voor de fabricage van de matrassen werkt het Groningse bedrijf voornamelijk met kwaliteitsgrondstoffen uit Nederland en Duitsland. “Daarbij proberen wij zo duurzaam mogelijk in te kopen”, zegt Bosma. “Een goed voorbeeld daarvan zijn de tijken die in ons naaiatelier met de hand worden vervaardigd. Al onze matrassen worden namelijk gestoffeerd in een hoogwaardige kwaliteit van comfortabel dubbeldoeks tijk. Normaal gesproken wordt voor zo’n tijk synthetisch materiaal gebruikt, maar wij bieden nu ook tijken aan waarin een percentage duurzame stoffen is verwerkt; met name bamboe, aloë Vera en Tencel – een natuurlijke kunstvezel.”
Intertras streeft naar duurzaamheid in de hele bedrijfsketen. Behalve dat er groene grondstoffen in de matrassen worden verwerkt, vindt het bedrijf het daarnaast ook belangrijk dat leveranciers hun eigen producten zoveel mogelijk recyclen. “Zo heeft de Duitse verenfabrikant AGRO International een recyclingsprocedé voor afgedankte pocketveren ontwikkeld. Daarbij wordt het stof gescheiden van het staal, zodat dat weer voor nieuwe pocketveren kan worden gebruikt. Een ander goed voorbeeld van deze verregaande recycling is schuimfabrikant Avek in Surhuisterveen: zij nemen het losse restschuim, die in ons productieproces als snij-afval ontstaat, retour. Vervolgens perst Avek dit restschuim in balen; deze worden op hun beurt naar het Belgische bedrijf Federal Eco Foam getransporteerd. Daar wordt dit post consumer materiaal gerecycled tot nieuwe producten voor allerhande sectoren, waaronder de bouwbranche, de sportsector en de dierenindustrie. Voorbeelden zijn isolatiemateriaal, koematrassen, substraatmatten voor daken en gevels en judomatten. Op deze manier krijgt ook ons restschuim een tweede leven.”
Volgens Bosma komt die toegenomen aandacht voor duurzaamheid niet uit de lucht vallen. “Enerzijds eist de overheid steeds meer een duurzame bedrijfsvoering, anderzijds krijgen we ook van hotels steeds meer de vraag: hoe ‘groen’ zijn jullie bezig en hoe duurzaam verantwoord zijn de stoffen die in jullie matrassen zijn verwerkt? Vooral sinds de coronacrisis willen hotels graag uitdragen dat ze duurzaam zijn. Ook al omdat steeds meer hotelgasten bereid zijn om voor een duurzame accommodatie iets extra’s te betalen.”
Onder duurzaamheid verstaat Intertras ook dat zijn matrassen en boxsprings hoogwaardige producten met een lange levensduur zijn. “Gemiddeld doet een hotel zo’n zes jaar met een matras voordat het wordt vervangen”, weet de mede-eigenaar. “Bij een retourverzoek besteden wij dat uit aan Matras Recycling Europe, een specialist op het gebied van het inzamelen en ontmantelen van oude matrassen. Door hun efficiënte recyclingsproces kan 95 procent van de materialen worden hergebruikt. Daarmee levert ook dit bedrijf een bijdrage aan een duurzame samenleving.”