49% van de werkstress komt door roosterproblemen
De helft (49%) van de stressoorzaken van eerstelijnsmedewerkers in de horeca komen door roosterproblemen. Medewerkers noemen een gebrek aan flexibiliteit, te lange werktijden en onderbezetting als belangrijkste frustraties. Dit blijkt uit onderzoek* van Quinyx, aanbieder van AI-gestuurde workforce management software. Tegelijkertijd zien bedrijven die roosters maken met behulp van AI een toename in werknemerstevredenheid van 13%.
Diezelfde medewerkers zijn ook gevraagd naar hoe hun inzet en betrokkenheid verhoogd kunnen worden. Op het gebied van roosters is er veel behoefte aan flexibiliteit (19%), minder gaten in de bezetting (12%) en een betere balans tussen werk en privéleven (6%).
“HR richt zich traditioneel nog vaak op retentie, betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid. Belangrijke thema’s, maar het fundament wordt daarbij vergeten: het rooster,” says Morris Beek, AI-expert bij Quinyx. “Wie het rooster maakt in samenwerking met AI, voorkomt stress, vergroot medewerkerstevredenheid en verlaagt de personeelskosten.”
Roosters zijn in veel sectoren een bron van dagelijkse stress. Onregelmatige werktijden, personeelskrapte en complexe regelgeving maken het inplannen van de juiste mensen een complexe taak. Toch vinden steeds meer organisaties oplossingen door gebruik te maken van slimme technologie.
Een logistiek bedrijf verminderde bijvoorbeeld de roostertijd van twee fulltime planners naar slechts twee uur per week. In de horeca en retail zorgde betere planningssoftware voor 20% minder over- en onderbezetting, minder overuren en lagere loonkosten. Bij organisaties met strikte arbeidsregelgeving zijn overtredingen, zoals het overschrijden van rusttijden, in sommige gevallen zelfs volledig verdwenen.
De uitkomsten zijn een signaal aan HR-professionals om roostering hoger op de agenda te zetten. Het is geen operationele bijzaak, maar een strategisch instrument dat bijdraagt aan retentie, betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid.
“Roosteren is geen administratieve taak, het is een middel om rust, autonomie en vertrouwen te bieden aan de mensen die elke dag het verschil maken op de werkvloer,” aldus Beek.