hotelvak.eu
nl
Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Een monumentaal pand met een nieuwe ziel door indrukwekkende renovatie
Elke kamer is voorzien van maatwerkmeubilair, met bijvoorbeeld een geïntegreerde minibar.

Een monumentaal pand met een nieuwe ziel door indrukwekkende renovatie

Complete metamorfose van Hotel Plant

In het hart van Amsterdam, tegenover het Centraal Station, staat het monumentale pand van Hotel Plant. Wat ooit een vervallen hotel was, is getransformeerd tot een boutique hotel met 27 kamers, verdeeld over zeven verdiepingen. Het 17e-eeuwse gebouw had een ingrijpende renovatie nodig, en Studio Bower pakte deze uitdaging met beide handen aan. In een drie jaar durend proces wist Keshia Groenendaal, oprichter van Studio Bower, het hotel samen met haar team nieuw leven in te blazen, terwijl ze trouw bleef aan de oorspronkelijke charme van het pand.

De familie Leerkotte, eigenaar van het hotel, had duidelijke wensen om zoveel mogelijk kamers in het pand te realiseren, zonder afbreuk te doen aan de historische details van het gebouw. Volgens Groenendaal was dit een van de grootste uitdagingen. “Het gebouw had zoveel potentie, maar de staat van onderhoud was slecht en de indeling moest compleet op de schop,” vertelt ze. “Toch hebben we verschillende authentieke elementen kunnen behouden, zoals de originele houten balken die in bijna alle kamers aanwezig zijn.”

Die balans tussen modern comfort en historische charme is overal voelbaar. “Kleine details zoals oude tegeltjes en een loze deur hebben we in het ontwerp zichtbaar gehouden, omdat ze het verhaal van het gebouw vertellen. We hebben zelfs aan de kleinere kamers onder het dak een bijzondere charme gegeven. Het hoogteverschil tussen het voor- en achterhuis en de knusse indeling zorgen voor een echt Amsterdams gevoel.”

Ontwerpprincipes voor consistentie

Een ander belangrijk aspect van de renovatie was het creëren van een coherente identiteit voor het hotel, ondanks de verschillen in kamerindeling en -grootte. Studio Bower stelde enkele vaste ontwerpprincipes op, gebaseerd op het programma van eisen van de opdrachtgever. “De eigenaar wilde dat de kamers een uniforme uitstraling hadden, maar met subtiele variaties per ruimte,” vertelt Groenendaal. “Zo heeft elke kamer, met uitzondering van de nokkamers, een bed van 1,60 meter, met voldoende loopruimte eromheen en een nachtkastje aan beide zijden.”

Ook praktische elementen zoals een minibar, opbergruimte voor kleding en een bureau zijn in elke kamer geïntegreerd. Op de vloer is gekozen voor een visgraatmotief met een bies en een klassieke kraalplint. “De kamers zijn zo ingericht dat je bij binnenkomst duidelijk zicht hebt op de gehele ruimte. Dit zorgt niet alleen voor een gevoel van rust en overzicht,” legt Groenendaal uit. Om elke kamer optimaal te benutten, gebruikte Studio Bower maatwerkmeubels, die pasten bij de ongewone vormen en afmetingen van het historische gebouw.

Creatieve oplossingen 

Een technisch hoogstandje tijdens de renovatie was het uitdiepen van het souterrain en het terugbrengen van de zolder in de originele staat. “Het souterrain had geen natuurlijk daglicht, wat normaal gesproken een groot nadeel is voor hotelkamers. Maar we hebben een slimme truc toegepast door licht achter de ramen in de spouwmuur te plaatsen, waardoor het lijkt alsof er wel daglicht binnenkomt,” vertelt Groenendaal trots.

De zolderverdieping is teruggebracht naar zijn originele staat en volledig benut. “De zolderkamers, die wat kleiner zijn door de schuine daken, hebben een enorme charme gekregen. Het zijn bijna loze ruimtes die we toch functioneel hebben weten in te richten. Het voelt echt alsof je in een typisch Amsterdams pandje verblijft.”

De samenwerking met de familie Leerkotte speelde een cruciale rol in het succes van de renovatie. “Doordat zij meerdere hotels hebben, weten ze precies wat ze willen, en dat is erg prettig,” zegt Groenendaal. “Soms was dit heel specifiek. Zo moesten de hoofdborden van de bedden afneembaar zijn voor eenvoudige schoonmaak.”

Duurzaamheid in een monumentaal pand

Ondanks de beperkingen van het werken met een historisch pand, werden er ook enkele duurzame oplossingen toegepast. “We hebben een warmtepomp op het dak geplaatst en de gevel extra geïsoleerd,” legt Groenendaal uit. “In een pand als dit is het echter moeilijk om grote duurzame veranderingen door te voeren zonder afbreuk te doen aan de originele architectuur. Gezien de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, sluit ik toekomstige veranderingen echter niet uit.”

Na drie jaar is Hotel Plant nu klaar om gasten te ontvangen. “Ik ben bijzonder trots op het eindresultaat, vooral op de variatie tussen de kamers. Geen enkele kamer is hetzelfde, wat het hotel een bijzondere charme geeft. Iedere keer dat je er verblijft, krijg je een andere ervaring.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten