Het is maandagochtend. De eventmanager van een groot bedrijf staart naar haar scherm. De jaarlijkse strategiedag inclusief overnachting moet worden gepland. Jarenlang was de keuze eenvoudig: een vergaderzaal in een conferentiehotel, standaard lunchbuffet, afgesloten met een borrel en feest in de lobby. Maar tijden veranderen. Duurzaamheid, beleving en verbinding staan hoog op de agenda. “Wat als we het dit jaar anders doen?” denkt ze. “Wat als we niet alleen vergaderen, maar écht de natuur in gaan?”
Steeds meer bedrijven kiezen voor een andere aanpak. Niet langer worden strategiedagen en teambuildingsessies gehouden in steriele conferentieruimtes, maar in inspirerende glampinglocaties. Luxe safaritenten, lodges en pods combineren comfort met de buitenlucht, waardoor zakelijke evenementen een compleet andere dynamiek krijgen. Het is geen toeval dat plekken zoals Buitenplaats Beekhuizen hun zakelijke aanbod uitbreiden. Hier draait het niet alleen om vergaderen, maar om een complete beleving: outdoor trainingen, kampvuurgesprekken en slapen onder de sterrenhemel.
Duurzaamheid en circulariteit zijn allang geen buzzwords meer; ze vormen de kern van het bedrijfsbeleid in veel organisaties. De klassieke conferentiezaal voldoet niet langer. Bedrijven willen locaties die aansluiten bij hun waarden: inspirerend, groen en met een lage ecologische voetafdruk. Glamping past perfect in dit plaatje. Door buiten te vergaderen, letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden te denken, ontstaat er nieuwe energie binnen teams.
Bovendien biedt glamping iets wat traditionele hotels en conferentiecentra niet altijd kunnen: een diepere verbinding tussen deelnemers. Na een intensieve brainstormsessie of leiderschapstraining terugtrekken in een eigen luxe tent, in plaats van een anonieme hotelkamer, zorgt voor een unieke ervaring. Dit is niet alleen waardevol voor teambuilding, maar draagt ook bij aan persoonlijke groei en reflectie.
Voor bedrijven die nóg een stap verder willen gaan, biedt pop-up glamping een flexibele oplossing. Denk aan een bedrijfsevenement op eigen terrein, maar dan met alle faciliteiten van een volwaardige glampinglocatie: luxe tenten, sfeervolle verlichting, buitenkeukens en zelfs mobiele wellness-faciliteiten. Ondernemingen zoals Event Camping en Campsolutions maken dit mogelijk. Zo wordt elk terrein – van het hoofdkantoor tot een afgelegen natuurgebied – een tijdelijke outdoor hospitality-ervaring.
De grote vraag voor hotels en conferentiecentra: is glamping een bedreiging of juist een kans? De eerste voorbeelden uit het buitenland laten zien dat de combinatie van hotel & glamping juist bijzonder goed werkt. Luxe resorts in Slovenië en de Verenigde Staten bieden hun zakelijke gasten een hybride model: vergaderen in het hotel, overnachten in een high-end safaritent. Hiermee spelen ze in op de groeiende behoefte aan flexibiliteit en unieke belevingen.
Ook in Nederland liggen er volop kansen. Hotels die hun buitenruimte benutten voor glamping-ervaringen, kunnen een compleet nieuw publiek aanspreken: bedrijven die duurzame, inspirerende en verbindende events willen organiseren. Door samenwerkingen aan te gaan met outdoor hospitality-aanbieders, kunnen hotels hun zakelijke markt een frisse, eigentijdse draai geven.
Een ander inspirerend voorbeeld is Vakantiepark Mölke, waar het concept van Slow Living in Twente werd uitgevonden. Hier wordt iets heel bijzonders gedaan: een verlichte haven, een doorzichtige verwarmde tent, culinaire gerechten, lichtletters en live-muziek. Een prachtige atmosfeer voor een heel bijzonder kerstfeest. Zo geef jij je collega’s het echte warme kerstgevoel. Helemaal Slow Living. De hele maand december 2025 en begin januari 2026 staat in het teken van dit unieke concept, waarbij bedrijven hun medewerkers op een magische avond (en overnachting) kunnen trakteren.
De tijd van standaard vergaderzalen en onpersoonlijke conferentiehotels loopt op zijn einde. De zakelijke markt zoekt naar authenticiteit, duurzaamheid en verbinding – en glamping biedt precies dat. De vraag is dus niet óf deze revolutie zich voltrekt, maar wanneer ook de traditionele hotelwereld zich aanpast.
De keuze is aan jou: blijven we binnen vier muren, of stappen we naar buiten en omarmen we de toekomst van zakelijke events?