Duurzaamheid wordt ten onrechte nog steeds gezien als een kostenpost. “Steeds meer hoteliers zijn zich ervan bewust dat een verduurzamen juist interessant is, omdat gasten de toekomst van onze aarde steeds belangrijker vinden,” zo laat Joos Verrest, eigenaar van Linnenatwork weten. Hij vertelt over de ontwikkeling van duurzaam badlinnen en matrassen.
Volgens Verrest is er een omslag gaande bij hoteliers. Waar eerst duurzame producten werden uitgevraagd in offertes zie je nu steeds meer dat er daadwerkelijk voor duurzaamheid wordt gekózen. Echter, hij kreeg regelmatig te horen dat ‘de hoge investering buiten het budget valt’. Verrest weet als geen ander dat het hogere prijskaartje nog altijd een obstakel vormt. “Dat komt door de lagere katoenopbrengst per hectare, maar ook door productieprocessen en certificeringen”. Om alle klanten te kunnen bedienen koos Linnenatwork voor een nieuwe aanpak. “Het doel was een product neer te zetten waarmee hoteliers stap voor stap kunnen groeien in duurzaamheid en wennen aan de hogere kosten. Het is immers beter te starten dan te wachten en het traject van vergroening heeft tijd nodig”.
De vraag komt steeds meer voort uit een conceptmatige aanpak. Verrest merkt dat de hotelbranche een bewuste keuze voor duurzaam maakt en dat ze dit aan hun gasten willen communiceren. “Ze passen er graag het concept van hun hotel op aan. Het is een investering, die ze op termijn weer terugverdienen”. Om die vraag te kunnen versnellen hebben we op eigen wijze de Pure Linnen collectie ontwikkeld. Dit is duurzaam badlinnen, waarbij we hebben gekozen om eerst alle onnodige materialen en productiestappen weg te laten.
Pure Linnen is van 100% katoen en wordt niet geverfd of gebleekt. Het linnen heeft dus de originele kleur van katoen. Alle onnodige stappen worden weggelaten en zo ontstaat een puur product zonder zelfs maar één draad polyester erin. “Je krijgt hiermee zachtere handdoeken met meer volume dan regulier badlinnen, waarvan de vezel gebleekt is. Pure Linnen kan meer wasbeurten doorstaan, vanwege de sterke vezel”. De eerste stap is vooral ‘weglaten’ en daarmee is Pure Linnen goedkoper dan de referentie. “Wat we er niet in stoppen reken je niet af”, aldus Verrest. “Daarna gaan we stap voor stap met onze partners organische en recyclebare ingrediënten toevoegen en maken we Pure Linnen steeds duurzamer. Verduurzamen doen we dus samen met onze partners. Dat is het leuke eraan”.
Verrest merkt dat klanten worstelen met het op juiste wijze duiden van de begrippen ‘duurzaam’ en ‘natuurlijk’. Als voorbeeld noemt hij de matrassen. “Productie gebeurt soms met natuurlijke producten en daarom lijkt het hartstikke duurzaam. Dat is het echter niet, want uiteindelijk zijn deze materialen vaak niet recyclebaar. Wij gebruiken bij de productie van onze matrassen polyester als vervanger van schuim. ‘Natuurlijk’ klinkt fijner, maar met polyester wordt het recyclebaar en dus pas echt duurzaam”. Linnenatwork werkt al jaren met circulaire matrassen en de vraagt groeit. “Goed comfort, alle onderdelen zijn recyclebaar, het matras ademt als een tierelier en bedwantsen kunnen zich niet meer vestigen in schuim, want dat zit er niet in”. Op zoveel vlakken een perfecte keuze”. Verrest geeft aan dat ook hier een continue ontwikkeling plaatsvindt om de producten betaalbaarder te maken. “Binnenkort komen we met een nieuw matras op de markt, wat weer is verbeterd en in prijs verlaagd”.
Duurzaamheid wordt steeds vaker een marketinginstrument. “En dat is nodig om verduurzaming te kunnen betalen”. Verrest hoopt erop dat er ook voldoende persoonlijke drijfveren zijn om de nog lange weg naar een duurzame toekomst helemaal door te zetten. “Certificeringen kunnen daarbij helpen, maar zijn niet de enige route naar succes. Wij houden ervan om nuchter te kijken naar waar we een handje kunnen helpen in het versnellen van het proces”.
Hoteliers staan open om erover in gesprek te gaan. “Zonder bleken krijg je een natuurlijke kleur van katoen en dus niet wit. Acceptatie is een kwestie van tijd. Veel denkbeelden moeten nog veranderen, maar hoe meer partijen merken dat ze op duurzame wijze winst kunnen maken, hoe sneller acceptatie groeit.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Linnenatwork.