hotelvak.eu
nl
Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
‘Businessplan aanpassen aan continue golfbewegingen’
Samen met compagnon Maarten Diepenmaat (links) legt Stefan van Heerwaarden zich toe op het optimaliseren van bedrijfsprocessen in hotels.

‘Businessplan aanpassen aan continue golfbewegingen’

Business intelligence platform houdt hotelsector financieel gezond

Met de verwachte BTW-verhoging op overnachtingen vanaf 1 januari 2026 staat de hotelsector voor een grote uitdaging. Niets nieuws onder de zon, zegt eigenaar Stefan van Heerwaarden van softwarebedrijf Statler BI – Hospitality Intelligence uit Amstelveen. “Al sinds nine-eleven heeft de sector diverse crises weten te doorstaan. De kunst is om financieel gezond te blijven en tijdig je businessplan aan te passen. Met ons business intelligence platform helpen wij hotels daarbij.”

Als financial controller werkte Stefan van Heerwaarden jarenlang bij Amsterdamse vijfsterrenhotels, waaronder het NH Barbizon Palace Hotel en Hotel Krasnapolsky. In die periode ontmoette hij ook zijn huidige compagnon en IT-specialist Maarten Diepenmaat. In  2011 besloot het tweetal om hun kennis te bundelen en voor zichzelf te gaan beginnen. “Ons idee was om bedrijfsprocessen in hotels te optimaliseren. Onder de naam Statler BI-Hospitality Intelligence hebben wij toen een business intelligence platform ontwikkeld voor het automatiseren van de steeds terugkerende cyclus van budgetteren, forecasten en rapporteren.”

Adaptieve sector

Met zijn softwarebedrijf heeft Van Heerwaarden in de afgelopen jaren alle ontwikkelingen in de hotelbranche van dichtbij meegemaakt. “Wat je ziet, is dat de sector onderhevig is aan een continue golfbeweging. Nadat de omzet van de gehele sector na de aanslagen op 11 spetember in New York in 2001 in elkaar stortte, kwam daar in 2008 de kredietcrisis overheen, gevolgd door de economische crisis in 2014 en later ook nog de coronacrisis. Toch heeft de sector al deze stormen telkens goed weten te doorstaan. Ik weet nog goed dat na nine-eleven iedereen dacht: oei, dit gaat nooit meer goed komen! Maar hotels blijken heel adaptief te zijn en in staat om hun businessplan tijdig aan te passen aan nieuwe omstandigheden.”

Scherm­afbeelding 2025 03 21 om 12.43.32 kopie

Solvabiliteit

“Om goed bestand te zijn tegen crises, zonder daarbij telkens aan het infuus van de overheid te moeten liggen, is het vooral belangrijk om je solvabiliteit goed op orde te hebben”, vervolgt Van Heerwaarden. “Ons softwareplatform helpt hotels om financieel gezond te blijven, onder meer door hen op afdelingsniveau inzicht te geven in de winst- en verliesrekening. Een vuistregel is dat je voor kamerverhuur onderaan de streep zo’n 70 procent winst overhoudt, voor food & beverage is dat 25 à 35 procent. Voor het hotelbedrijf in zijn geheel geldt dat je minimaal 10 procent winst moet overhouden. Daarvan is idealiter 4 procent bedoeld voor investeringen in verbouwingen et cetera ter verbetering van verduurzaming en gastbeleving. De overige 6 procent kun je dan gebruiken om je eigen vermogen te spekken, zodat je wat extra vlees op de botten hebt en daar in mindere tijden op kunt terugvallen.”

Scherm­afbeelding 2025 03 21 om 12.43.52 kopie

Geen doemscenario

Ook nu zich vanwege de geplande BTW-verhoging van 9 naar 21 procent op overnachtingen donkere wolken samenpakken boven de hotelsector, denkt Van Heerwaarden niet in doemscenario’s. Volgens hem is het ook hierbij zaak om je businessplan tijdig aan te passen: “Om goed voorbereid te zijn op de BTW-verhoging, adviseren wij onze klanten om – met behulp van ons softwareplatform – om in het eerste kwartaal van 2025 alvast het budget van 2026 inclusief BTW-correctie te maken. Kijk vervolgens wat dat voor impact heeft op je totale organisatie, zodat je daar in de loop van 2025 al op kunt inspelen.”   

Scherm­afbeelding 2025 03 21 om 12.43.42 kopie

Data integreren

De hotelsector kenmerkt zich door een complexe omgeving met veel verschillende bedrijfsprocessen die naadloos op elkaar moeten aansluiten. “Maar in de praktijk zie je vaak dat al die data zich op verschillende plekken bevinden”, gaat Van Heerwaarden verder.  “Wat wij met onze software daarom ook doen, is om de meest essentiële data – zoals van boekhoud-, kassa-, pms-, urenregistratie- en gasttevredenheidssystemen– te integreren in één platform. Daarmee voorkom je dat medewerkers ’s ochtends eerst vijf verschillende softwarepakketten moeten openen om de benodigde informatie te verzamelen. Dankzij onze dagelijkse operationele dashboards hebben medewerkers daardoor altijd actueel inzicht in alle belangrijke bedrijfsresultaten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten