Je hoeft de krant maar open te slaan: in Nederland worden we met z’n allen steeds zwaarder. Het belang van voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl rukt daardoor steeds meer in de voorgrond. Dat toenemende gezondheidsbewustzijn sijpelt langzaam maar zeker ook door naar de hotelsector, weet eigenaar Franklin van der Zijde van WATERROWER | NOHRD Benelux, aanbieder van hoogwaardige fitnessapparatuur.
De in natuurlijke materialen zoals hout en leer uitgevoerde fitnessapparaten van WATERROWER | NOHRD zijn een lust voor het oog. Volgens Franklin van der Zijde is het vooral deze exclusieve en esthetische uitstraling waardoor zijn roeimachines, hometrainers, loopbanden, dumbells, halter, wallbars en swingbells zozeer in de smaak vallen bij menig boetiekhotel. De ondernemer begon in 1996 als importeur voor de Benelux van de Amerikaanse roeimachine WATERROWER. Sinds twee jaar zijn de producten samengebracht onder één naam: WATERROWER |NOHRD. “Daar waar wij in het verleden voornamelijk aan particulieren leverden, zijn wij de laatste jaren door de uitbreiding van ons assortiment ook interessanter geworden voor de licht zakelijke markt, waaronder bijvoorbeeld fysiotherapiepraktijken, bedrijfsfitness én de hotelbranche”, zegt Franklin.
Volgens hem zien veel van zijn particuliere klanten fitness niet louter als training, maar als een holistische ervaring. “Dat wil zeggen dat zij het fitnesstoestel niet alleen zien als een instrument zien om bijvoorbeeld af te vallen. Nee, doordat het er zo mooi uitziet, geeft het toestel op zich hen al een goed gevoel. Dankzij de unieke uitstraling bieden onze fitnesstoestellen een meerwaarde voor elk interieur en misstaan zij zelfs niet als meubelstuk. En wat voor particuliere klanten geldt, geldt natuurlijk ook voor hotelgasten. Want onze fitnessapparaten laten een blijvende indruk achter, daarmee kan het een belangrijke factor voor hotels zijn om zich te onderscheiden.”
De aanwezigheid van een hotelgym – en steeds vaker ook fitnessapparaten op de eigen hotelkamer – wordt nu nog vaak nog als pure luxe gezien. Van der Zijde verwacht echter dat het aanbieden van dergelijke mogelijkheden aan hotelgasten steeds meer bittere noodzaak wordt. Daarmee doelt hij op de dalende fitheid van de gemiddelde Nederlander: “We worden met z’n allen steeds zwaarder. Het Nederlands gezondheidsstelsel is nu al bijna niet meer te betalen, maar dat probleem zal alleen maar groter worden. Wij gaan steeds meer naar een situatie toe dat mensen met een ongezonde leefstijl te maken krijgen met hogere ziektekosten. Maar het positieve van deze ontwikkeling is dat steeds meer mensen zich veel meer bewust worden van hun gezondheid. En daardoor dus ook meer aandacht gaan besteden aan voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. Op den duur kan ook de hotelsector hierbij niet achterblijven en zal hier steeds meer op gaan inspelen door het aanbieden van fitnessmogelijkheden en andere gezondheidsprogramma’s.”
Als een van de grote uitdagingen in de hotelindustrie wordt vaak duurzaamheid genoemd. In feite een paraplubegrip voor alles wat met ‘goed voor het milieu’ of ‘lang houdbaar’ te maken heeft. Juist wat dat betreft, loopt WATERROWER|NOHRD met zijn fitnesapparatuur voorop, benadrukt Van der Zijde: “Zo komt het hout dat we voor onze producten gebruiken uitsluitend uit duurzaam beheerde bossen en hergroeiende bomen uit de Amerikaanse Appalachen en Duitsland. Bovendien is onze apparatuur ontworpen om levenslang mee te gaan. Zo hebben wij een systeem ontworpen voor het upgraden van de fitnesstoestellen; daarbij wordt het houten frame behouden en hoeven alleen de onderdelen die aan vervanging toe zijn te worden vernieuwd. Op die manier heb je weer een zo goed als nieuw toestel dat nooit volledig hoeft te worden vervangen. Daarmee sparen wij het milieu en bieden wij een mooi alternatief voor de huidige wegwerpmaatschappij.”
“Daarnaast zit de duurzaamheid van onze producten in de details. Een voorbeeld hiervan is de integratie van zelfaangedreven mechanismen om het energieverbruik te minimaliseren en tegelijkertijd een intuïtievere trainingservaring te bieden. Daardoor is er bijvoorbeeld voor onze loopband – afgezien van het LED-display – nauwelijks elektriciteit nodig. In de huidige tijd is ook die energiebesparing uiteraard een belangrijke pre voor hotelbedrijven.”