Bij wellness in de hotelbranche gaan de gedachten al snel uit naar fitnessruimten en spa’s. “Maar in plaats van al te zeer te focussen op deze aanwezige faciliteiten, is het vooral belangrijk om je af te vragen wat voor impact dit heeft op het welbevinden van je gasten”, zegt Sonal Uberoi. Over dit thema schreef de in Kenia opgegroeide wellness-expert de internationale bestseller ‘The Wellness Asset’.
Ooit had ze een veelbelovende carrière in de financiële wereld, maar ze was altijd al gefascineerd door het thema wellness in de hospitalitybranche. Ruim twintig jaar geleden besloot de in Kenia opgegroeide Sonal Uberoi te verhuizen naar Madrid om zich volledig op dit onderwerp toe te leggen. Haar in 2021 gepubliceerde boek ‘The Wellness Asset’ bestormde in razendsnel tempo de bestsellerlijsten, waardoor het zelfs op de shortlist kwam te staan van de wereldwijde Business Book Award.
In dit boek beschrijft zij het verband tussen wellness en ‘wellbeing’, oftewel welbevinden. “Ongeacht over welke wellness-faciliteiten een hotel beschikt, het uiteindelijke doel is altijd om het algehele welbevinden van de hotelgasten te vergroten”, benadrukt zij. “Daarbij is het voor elk hotel essentieel om te achterhalen wat voor soort welbevinden men voor hun gasten wil verwezenlijken. Wellness heeft namelijk vele gezichten en hoeft niet per se een bezoek aan de fitnessruimte of een massage-behandeling te betekenen. Alles wat het welbevinden bevordert en ontstressend werkt kan wellness zijn. Zo kan bijvoorbeeld ook het genot van een goed glas wijn in een aangenaam gezelschap die ervaring al bieden.”
Grootschalige wellness-investeringen zoals een spa en een fitnessruimte hebben doorgaans een jarenlange terugverdientijd, weet Sonal. Maar volgens haar zijn er ook tal van kleinere, eenvoudige maatregelen mogelijk om het wellness-niveau op te krikken. “Dat kan bijvoorbeeld met in-room accessoires, zoals een elastieken trainingsband en een hometrainer. Andere mogelijke quick wins zijn het aangaan van partnerships met aanbieders van fitness- of mindfulness-apps voor je gasten. Of denk aan samenwerking met collega-hotels die over extra uitgebreide spa-faciliteiten beschikken en waarvan ook jouw gasten gebruik kunnen maken. Allemaal quick wins die je hotel nauwelijks iets hoeven te kosten, maar die het welbevinden van je gasten wel aanzienlijk kunnen vergroten.”
Gevraagd naar trends en innovaties op wellness-gebied, verwacht Sonal dat het aanbieden van allerlei gezondheidsapps aan hotelgasten steeds meer aan belang zal toenemen. “Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan apps voor biohacking – die allerlei lichamelijk functies, zoals het slaappatroon en de bloeddruk meten – en longevity apps, die erop gericht zijn om langer en beter te leven. Dat laatste is overigens niet alleen interessant voor de alsmaar groeiende groep ouderen in onze samenleving. Nee, ook steeds meer jongeren streven een bewuste en gezonde levensstijl na. Omdat hotelgasten over het algemeen steeds meer waarde hechten aan dit soort zaken, kan het voor hotels ook zinvol zijn om partnerships aan te gaan met gezondheidsklinieken die hotelgasten hierin begeleiden.”
Sonal waarschuwt hotels er echter voor om zich niet al te zeer blind te staren op dit soort trends. “Kijk niet alleen naar individuele wellness-elementen, maar vooral op welke manier je het welbevinden van je gasten kunt bevorderen; onder meer door het bieden van uitmuntende gastvrijheid. In mijn boek noem ik dat de ‘value iceberg’: aan de top van de ijsberg zie je de diverse tastbare wellness-tools; in de praktijk besteden hoteliers hier de meeste aandacht aan. Maar onder de wateroppervlakte bevindt zich wat er werkelijk toe doet: het uiteindelijke welbevinden van je gasten. Als het gaat om de impact die hotels op dit welbevinden kunnen hebben, is er nog heel veel te winnen!”